torstai 21. lokakuuta 2010

Sveitsin reissu

Olen kuullut muutaman kerran, että Sveitsi  on kallis maa, mutta käytyäni Baselissä, tiedän, ettei se ole vain kallis vaan se sikakallis maa!

Viime lauantaina siis 16.7 lähdimme Hennan kanssa aamutuimaan kohti sateista Sveitsiä. 2,5 tunnin unisen matkan jälkeen saavuimme Baselin päärautatieasemalle. Basilin matkaajan kannattaa huomioida, että myös Saksan puolella on Basel, mutta Saksan version edessä on käsite 'Bad' siis koko nimi Bad Basel. Tämä asema on Baselin pysäkkiä aikaisempi. Eli hyvä matkaaja, jos haluat oikeaan Baseliin, älä hyppää pois Bad Baselissä.

No niin alkuvalistuksen jälkeen voisin kertoa jotain Baselin kaupungista. Baselissä on paljon ihania vanhanaikaisia katuja, pieniä putiikkeja ja muutamia nähtävyyksiä. Tietenkin kaupungin lävistävä Rein on myös nähtävyys sinänsä. Yhtänä nähtävyytenä voi pitää lisäksi kaljatölkkejä, sillä täällä Saksan puolella, ainakaan meilläpäin, ei myydä kaljaa tölkistä. Epätavallista suomalaiselle oli myös koirankakkapusseja ilmainen jakaminen puistoissa, mitä en ole nähnyt missäänpäin maailmaa ikinä.

Ehkä voisin mennä niihin ihan oikeisiin nähtävyyksiin, siis paikkoihin, joita kuvasimme ihanassa vesisateessa.
Näitä oli mm. Münsterin katedraali, joka meidän tuurilla oli kyllä rempassa, mutta saipa siitä jonkun kuvan otettua ja tornit Spalentor ja St. Johannes-Tor. Baselin eläintarha on myös ihan kiva paikka. Sudet oli sullottu hyvin pieneen tilaan, mutta muuten eläimillä näytti olevan suhteellisen hyvät oltavat.

Tässäpä teille lukiolle kuvia Baselistä:


Müsterin katedraali

Spalentor

Ovi baselilaiseen tapaan

Kenguruelämää

Pingviini lenkillä
Alussahan mainitsin jo Sveitsin kalliuden. Emme meinanneet löytyy ruokaa alle 20 frangin. 20 frangia on noin 15 euroa. Jopa pizzat olivat usein lähelle 20 frangia ja pieni lasi limua olis ollut neljästä viiteen frangia. Lopulta menimme paikalliseen Mäkkäriin, jossa pelkkä ketsuppi maksoi 20 senttiä. Eläintarhaan pääsimme onneksi vielä nuorisolipulla (raja 25 vuotta), joten saimme pulittaa vain 12 frangiaa siis hieman alle 9 euroa. Yli 25-vuotiaat maksavatkin sitten tuplahinnan. 

Baselin reissu oli huonosta säästä huolimatta ihan mukava. Kannattaa kuitenkin näin lokakuussa, varsinkin jos vettä sataa, varata paljon vaatteita päälle. Vaikka mittari väittäisi 8 astetta, niin kylmä tuuli ja kosteus tekee ilmasta todella viileä. Tapasinpa Baselissä myös vanhan koulukaverini, joka myös sanoi, että kosteus tekee ilmasta huomattavasti kylmemmän. Vaikka Suomessa olisi hieman pakkasta, niin se ei tunnu yhtä kylmältä, koska ilma on niin kuivaa.  

Mitäpä vielä? Ajattelin rustata loppuun kymmenen outoa, ei ehkä ouduinta, kulttuurieroa Suomen ja Saksan välillä:

1. Yliopistolla voit luentojen välissä juoda olutta ja opiskelijakortilla saat kaljasta jopa alennusta. Hyvin outoa. Kaljakultturi on muuten aika vapaata. Oktoberfesteillä koko perhe voi tanssia kännissä pöydällä. 
2.  Liikenne on sairasta. Autot voi pysäköidä miten vain ja autoilijat ovat niin tyhmiä, että jonottavat mielellään monta tuntia parkkihalliin, vaikka jättämällä auton kauemmaksi ja kulkemalla halvoilla julkisilla, säästäisivät rahaa, hermoja ja huomattavan määrän aikaa. (Kävellenkin pääsisi nopeammin) 
3. Hullu byrokratia. Leima tähän paperiin, tämä paperi seuraavalle ja tämä kolmanelle jne. 
4. Kaupoissa on outo valikoima. Ikinä, et voi tietää, saatko haluamaasi samasta kaupasta. 
5. Roskat kadulle, jääkaapit kadulle. Ai niin, tänhän piti olla kierrätyksen luvattu maa. 
6. Yökerhoissa voi olla piilouskonnolisia viestejä. 
7. Rasvaa ja suolaa, sillä lähtee. 
8. Pienet polutkin on asfaltoitu. 
9. Yliopistolla ei kannusteta kriittiseen ajattelun, vaan tenttiin opiskellaan kaikki pikkuyksityiskohdat ulkoa ja ne pitää saada kirjoittua tentissä paperille ennätysaikaan. 
10. Olen kuullut, että saunassa on vain 50 astetta lämmintä ja itse ei saa heittää löydyä, vaan paikalla on löylyn heittäjä, koska muuten saksalaiset heittäisivät kiukaalle mm. kaljaa. Kerran uusi uimahalli oli palanut tämän seurauksena. 

Voishan listaa jatkaa, vaikka millä. Kotona pidetään kenkiä jalassa, toppatakkia voidaan pitää 20-asteen lämmössä jne, sillan alustat ja portaikot haisee pissalle, koska julkisia vessoja ei ole. No joo kaikki olivat aika negatiivisia asioita. Olut on hyvää ja julkinen liikenne toimii. Mitäpä muuta ihminen voi kaivata? Döneriä suuhun ja menoks.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti